Hoe ga jij om met emoties en gevoelens?

Emotionele reacties zijn voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Zo kan angst of vrees voor bepaalde situaties (deels) ook het gevolg zijn van een ‘leerproces’ / eerdere ervaring.  Een neutrale gebeurtenis kan bijvoorbeeld door associatie met een schadelijke gebeurtenis op den duur angst gaan oproepen. Dergelijke reacties kunnen ook weer worden ‘afgeleerd’.

Emoties, communicatie en relaties

Men kan emoties onderbrengen in een viertal basisemoties: boos, bang, blij, bedroefd. Ieder mens beschikt over deze vier basisemoties, echter er is er vaak één die voorop ligt en/of niet helpend is. Het gaat erom deze emotie te herkennen en er op een effectieve manier mee om te gaan zowel thuis als op je werk / in de samenleving.

Door jezelf het volgende af te vragen, kun je meer inzicht krijgen in wat jou kan helpen:

  • ik ben me bewust van mijn emoties en gevoelens en de effecten daarvan op mezelf en op andere mensen
  • ik heb gezonde relaties thuis, op het werk en in de gemeenschap
  • de mensen die ik goed ken, lijken me echt te respecteren en werkelijk om me te geven
  • ik herken de fysieke signalen die mijn lichaam me geeft

Meer weten? →Klik hier